Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία της κας Αναστασίας Αρπατζή στα Χανιά.

Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών και της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στα Χανιά.

Ένα ευλαβικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες μικρασιατικές γωνιές του σήμερα.


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία της εκπαιδευτικού, συγγραφέως και μεταφράστριας, κυρίας Αναστασίας Αρπατζή που διοργάνωσε ο "Σύλλογος Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών" στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Χαλέπα Χανίων.
Το κοινό των Χανίων παρακολούθησε με ενδιαφέρων τις μαρτυρίες της κας Αρπατζή και μέσα από την συγκλονιστική διήγησή της πληροφορίθηκε για την κατάσταση του ζητήματος των κρυπτοχριστιανών.

Ο τοπικός τύπος έγραψε:


“Οδοιπορικό”
στις αλησμόνητες μικρασιατικές γωνιές του σήμερα.

Η αφύπνιση του κοινού στα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας και ιδίως η ενημέρωση για την ύπαρξη κρυπτοχριστιανών σε περιοχές όπου η πίστη διώκεται βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών και η Ενωμένη Ρωμιοσύνη, το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα ομιλιών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στη Χαλέπα.
Πρόκειται για ένα ευλαβικό οδοιπορικό στις χαριτόβρυτες μικρασιατικές γωνιές του σήμερα μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες αδερφών μας που ανακαλύπτουν την αληθινή ταυτότητά τους. Την ταυτότητα που ευωδιάζει ρωμιοσύνη και ελληνορθοδοξία».
Για τον νεοσύστατο Σύλλογο μίλησε στα «Χ.Ν.», ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Γυπάκης υπογραμμίζοντας ότι « ο συγκεκριμένος Σύλλογος είναι Ελληνορθόδοξος και μη κερδοσκοπικός με μέλη που τα συνδέει η αγάπη στην πίστη και στην πατρίδα και που σαν σκοπό έχει αφενός την έρευνα, την παρουσίαση και γνωστοποίηση του ζητήματος των κρυπτοχριαστιανών και αφετέρου την αφύπνιση μέσω των Ελληνορθόδοξων πνευματικών αξιών. Η παρουσίαση του ζητήματος των κρυπτοχριαστιανών θα επιτυγχάνεται μέσω εκδηλώσεων και ομιλιών όπως η αποψινή, αλλά και μέσω του διαδικτύου και εντύπων. Οι σκοποί του Συλλόγου μας θα είναι η προβολή και ενημέρωση στο τοπικό και πανελλήνιο κοινό για το ζήτημα των κρυπτοχριστιανών προκειμένου να εκτιμήσουμε εμείς οι ελεύθεροι χριστιανοί την θρησκευτική μας ελευθερία, να συνειδητοποιήσουμε τι είναι διωγμός για την πίστη και να ενώσουμε την αγωνία και τις προσευχές μας για τους αδελφούς μας ανά τον κόσμο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έννοια της ονομνασίας κρυπτοχριαστιανοί τονίζοντας πώς «υπάρχουν περιοχές στον κόσμο, όπου η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι δεδομένη και που η πίστη διώκεται. Αυτό είναι ένα γεγονός, που φυσικά δεν είναι τωρινό, αλλά υπάρχει ως σήμερα και έχει προκαλέσει τη δημιουργία του φαινομένου της εν κρυπτό θρησκευτικότητας, να είναι δηλαδή κάποιος κρυφά χριστιανός για παράδειγμα. Φυσικά για εμάς τους ορθοδόξους το πρότυπο είναι οι Άγιοι Μάρτυρες που με αυτοθυσία έδωσαν την ίδια τη ζωή τους για την πίστη μας, όμως τα εκατομμύρια των κρυπτοχριαστιανών αδερφών μας και οι συγκλονιστικές ιστορίες τους, από το παρελθόν ως τις μέρες μας, φανερώνουν ότι η πίστη μας είναι ζωντανή, ακόμα και εκεί που φαίνεται πως έχει σβήσει και όπως από ένα αναμμένο κάρβουνο μπορεί να ξεπηδήσει η φλόγα έτσι και από το κρυφό και μυστικό μπορεί να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να λάμψει.
Ο κ. Γυπάκης, τόνισε επίσης ότι “σε όλες τις χώρες  που δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, οι θρησκευτικά καταπιεζόμενοι οργανώνονται όπως και οφείλουν να πράττουν. Αυτό κάνουμε και εμείς σαν φίλοι των καταπιεσμένων του δόγματός μας, της Ορθοδοξίας μας, που δυστυχώς κανείς επίσημος φορέας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ως σήμερα. Όλους τους αγαπάμε και η Εκκλησία μας για όλους προσεύχεται, υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Όμως, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο, για την ακρίβεια ασυγκρίτως μεγάλο πρόβλημα, το έχουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, μας κάνει να εστιάσουμε στους κρυπτοχριαστιανούς αδερφούς μας γνωρίζοντας ότι παράλληλα υπάρχουν συνάνθρωποι μας σε διάφορες χώρες που ασχολούνται με τους κρυπτοθρησκευόμενους των δικών τους δογμάτων”, σημείωσε ο κ. Γυπάκης.
Στη δραστηριότητα του Συλλόγου αναφέρθηκε και ο προσωρινός γραμματέας, κληρικός και καθηγητής π. Γεώργιος Σπανουδάκης, επισημαίνοντας ότι: “Δεν επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε άλλους κρατικούς θεσμικούς φορείς και να αναμιχθούμε σε αρμοδιότητες της μητέρας μας Εκκλησίας. Ο Σύλλογος και η όλη προσπάθεια δεν έχει σχέση με κόμματα και δεν αποτελεί κίνημα η πολιτικοκοινωνική οργάνωση, αλλά ένα συλλογικό εγχείρημα απλών ανθρώπων, που κινούνται με ανιδιοτελή αγάπη για την πίστη και την πατρίδα”.

 SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
Στιγμιότυπα από την αίθουσα
SONY DSC


κλικ για μεγέθυνση