Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Οι διωγμοί των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία συνεχίζονται!


diogmoi
Ο Ελληορθόδoξος Μητροπολίτης Βαγδάτης και Κουβέιτ, Γκατάς Χαζίμ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην Al Monitor, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την οδυνηρή κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία.

«Aπό τις αρχές καλοκαιριού που το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο Ιράκ, το 90% των Ελληνορθόξων Ιρακινών έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, επιλέγοντας τη φυγή, φοβούμενοι τους θρησκευτικούς διωγμούς και τις εθνοκαθάρσεις», λέει χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει είναι συγκλονιστικά. Στη Βαγδάτη έχουν παραμείνει μόνο 30 από τις 600 συνολικά Ορθόδοξες οικογένειες. Στη Μοσούλη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, ο χριστιανικός της πληθυσμός την έχει εγκαταλείψει. Μόνο δέκα Ορθόδοξες οικογένειες παραμένουν στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη.
«Εμείς έχουμε μια ισχυρή κληρονομιά, πριν και από τον Χριστιανισμό και κατά τη διάρκεια του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αυτή η κληρονομιά είναι σε κίνδυνο και εμείς το βλέπουμε μέσα και από τις παραβιάσεις που γίνονται στους Ναούς και σε άλλους χώρους λατρείας», συμπληρώνει ο Ελληνορθόδοξος μητροπολίτης.
Ο Γκατάς Χαζίμ σημείωσε ότι υπήρχε αρχικά κάποια ελπίδα στην Ερμπίλ (την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν), η οποία υποδέχτηκε και το μεγάλο κύμα χριστιανών προσφύγων από τη Μοσούλη, όμως ούτε εκεί τελικά είναι ασφαλείς οι χριστιανοί. «Η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους συνδέεται με την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος σε πολλές περιοχές του Ιράκ».
Αυτό που καταγγέλλει, όμως, περισσότερο από όλα ο Μητροπολίτης της Βαγδάτης είναι η αδιαφορία της Δύσης ως προς το διωγμό των χριστιανών.Συνάνθρωποι μας σφαγιάζονται καθημερινά και κανείς δεν δείχνει να συγκινείται… «Γνωρίζω πολλούς χριστιανούς και συγκεκριμένα Ορθόδοξους, οι οποίοι πήγαν σε πρεσβείες και δεν πήραν βίζες. Άλλοι απευθύνθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε από εκεί είχαν αποτέλεσμα»                                                                                                                                              http://www.pentapostagma.gr/